Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Κινδυνεύει η σχέση από την ... δίαιτα;

Μπορεί να νομίζετε ότι το αδυνάτισμα θα τονώσει τη σχέση με το ταίρι σας, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι αυτό δεν είναι διόλου σίγουρο. Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας (NC State)και το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν, ανακάλυψαν ότι το αδυνάτισμα μπορεί να πλήξει την ερωτική σχέση, εάν και οι δύο σύντροφοι δεν είναι αποφασισμένοι να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Μάλιστα μερικοί σύντροφοι γίνονται επικριτικοί ο ένας απέναντι στον άλλο, άλλοι προσπαθούν να σαμποτάρουν αυτόν που έχει αρχίσει δίαιτα, ενώ κάποιοι χάνουν εντελώς το ενδιαφέρον τους για σεξ.  «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι το αδυνάτισμα μπορεί να αλλάξει μια σχέση προς το καλύτερο, αλλά και προς το χειρότερο και ότι η επικοινωνία παίζει καθοριστικό ρόλο στο τι από τα δύο θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίνσεϋ Κ. Ρόμο, επίκουρη καθηγήτρια Επικοινωνίας στο NC State.

Όπως γράφουν η δρ Ρόμο και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Health Communication», μελέτησαν ζευγάρια από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Ο ένας εκ των δύο συντρόφων είχε χάσει τουλάχιστον 15 κιλά την τελευταία διετία, με τον μέσο όρο της απώλειας βάρους σε όλα τα ζευγάρια να είναι τα 30 κιλά.

Ξιφίας φιλέτο στο αλουμινόχαρτο

O Ξιφίας, κοινώς ξιφιός, (επιστημονικό όνομα Xiphias gladius - Ξιφίας το ξίφος) είναι μεγάλο μεταναστευτικό αρπακτικό ψάρι, του οποίου το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η μακρυά και επίπεδη επέκταση της άνω σιαγόνας, η οποία μοιάζει με ξίφος, εξ ου και η ονομασία του. Ο ξιφίας έχει μεγάλο επίμηκες και στρογγυλό σώμα και χάνει όλα τα δόντια και τα λέπια του μέχρι την ενηλικίωση. Μπορεί να ζήσει κοντά στην ακτή.

Το μήκος του φτάνει τα 4 - 4,5 μέτρα, ενώ έχουν καταγραφεί και ξιφίες που το βάρος τους ήταν λίγο μεγαλύτερο από μισό τόνο. Ένας ξιφίας που πιάστηκε στη Χιλή το 1953 είχε βάρος 536,15 κιλά.

Είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας των ξιφιιδών. Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ο ξιφίας βασίζεται στη μεγάλη ταχύτητα (80 χιλιόμετρα την ώρα) και την ευκινησία του, ενώ χρησιμοποιεί το "ξίφος" για να τραυματίσει εχθρούς ή θηράματα, τόσο με εφόρμηση (κάθετα ως λόγχη) όσο και θεριστικά (δεξιά - αριστερά ως δρεπάνι) μέσα σε κοπάδι ψαριών.

Ο ξιφίας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των τόνων. Ένας από τους λίγους φυσικούς εχθρούς του ξιφία είναι ο καρχαρίας μάκο, ο οποίος μπορεί να κυνηγήσει τον ξιφία επειδή είναι αρκετά μεγάλος και γρήγορος, αλλά δεν βγαίνει πάντα νικητής, καθώς ο ξιφίας μπορεί να τον τραυματίσει θανάσιμα.