Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Σταφυλοθεραπεία

«Αν όλα τα σταφύλια που προορίζονται για την παραγωγή των κρασιών και των λοιπών  οινοπνευματωδών ποτών καταναλίσκονταν ως τροφή, οι άνθρωποι θα ήσαν γεμάτοι από υγεία». Ηλίας Πέτρου

Σταφυλοθεραπεία και Φυσιοθεραπεία (Ηλίας Πέτρου 1938): Το σταφύλι είναι η ωφελιμότερη τροφή του ανθρώπου και πολύ δίκαια λέγεται βασιλιάς των φρούτων, γιατί είναι η πιο πλούσια σε βιταμίνες κι οργανικά άλατα που χρειάζεται το σώμα από κάθε άλλο είδος τροφής. Τ΄ αμέτρητα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισμό προμηθεύονται τα θρεπτικότερα συστατικά από τα σταφύλια που τ΄ ανανεώνουν και τα ζωογονούν σύντομα.

Τα καινούργια δε κύτταρα που με την εναλλαγή της ύλης αντικαθιστούν τα γερασμένα και φθαρμένα, αποκτούν νέαν ζωτικότητα, ελαστικότητα κι ακμή κι επομένως οι ίνες και οι ιστοί απαλλάσσονται από την τραχύτητα, οι αρτηρίες και τα νεύρα ελευθερώνονται από τη σκλήρωση, οι μυς ξαναποκτούν την ευλυγισία τους – με δύο λόγια το σώμα πραγματικά ξανανιώνει.

Όση θρεπτική αξία έχει μια οκά σταφύλια δεν βρίσκεται σε δέκα μεγάλες μπριζόλες ή σε είκοσι αβγά. Εκτός που σ΄αυτά βρίσκονται οι αναγκαιότερες βιταμίνες, περιέχουν ως 20% ζάχαρη, που είναι τόσο ωφέλιμη.

Άρωμα, ευφραίνει την ψυχή, γιατρεύει το σώμα

Οι ευωδιές των αρωμάτων, διαχρονικά, ευφραίνουν την ψυχή και θεραπεύουν το σώμα, ενώ συχνά αντιμετωπίζονται και ως «δόλωμα» για την προσέλκυση συντρόφου. Η επιστήμη τι θέση έχει σε όλα αυτά;

Απλούστατα σήμερα δεν γεννιέται άρωμα, αν δεν γίνει η επιστημονική «ακτινογραφία» του, ενώ οι «νότες» των αρωμάτων και οι κατηγορίες τους έχουν ασφαλώς αναχθεί σε επιστήμη. Αξίζει να τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και να τις χρησιμοποιήσουμε με μεγαλύτερη επίγνωση.

Στην πρώιμη αραβική λογοτεχνία υπάρχει η ιστορία του χαλίφη που υποψιαζόταν πως η σύζυγός του τον απατούσε. Της χαρίζει λοιπόν ένα φιαλίδιο με άρωμα φτιαγμένο μόνο για λογαριασμό του. Χωρίς να το πολυσκεφτεί, με τη σειρά της και εκείνη δωρίζει στον εραστή της το σπάνιο αυτό άρωμα. Τη συνέχεια δεν είναι δύσκολο να τη φανταστεί ο καθένας.

Ο χαλίφης αναγνώρισε τον εραστή από το αποκλειστικό αυτό άρωμα, όταν εκείνος κάποια στιγμή, έκανε το λάθος να τον πλησιάσει και η κατάληξη ήταν βέβαια, με αφορμή ένα άρωμα, να αποκεφαλιστούν οι δυο εραστές!

Χιλιάδες διαζύγια και οδυνηροί χωρισμοί έχουν προκύψει γιατί ο απατημένος είχε "καλή μύτη".

Θωράκιση του οργανισμού με σωστή διατροφή

Η θωράκιση του οργανισμού με σωστή διατροφή: Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσεις τον οργανισμό σου, για να είναι δυνατός και να μπορεί να αμυνθεί κατάλληλα στις χειμωνιάτικες ιώσεις και τη γρίπη.

Η θωράκιση του οργανισμού μπορεί να γίνει με τη συστηματική κατανάλωση κάποιων τροφών, που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, το καροτένιο και τα φλαβονοειδή.

Έτσι θα έχεις διπλή ωφέλεια, από τη μια θα διορθωθούν τα προβλήματα που πιθανόν δημιούργησαν οι καλοκαιρινές διατροφικές ατασθαλίες και από την άλλη θα αυξηθεί η άμυνα του οργανισμού.

Να έχουμε στο διαιτολόγιό μας ποικιλία τροφών, αλλά να τις καταναλώνουμε με μέτρο. Είναι αδύνατον, να έχουμε όλα τα τρόφιμα στο τραπέζι μας καθημερινά, αλλά τουλάχιστον κάποια από αυτά πρέπει απαραιτήτως να τα καταναλώνουμε σε εβδομαδιαία βάση.

Σε καθημερινή βάση πρέπει να καταναλώνουμε:
*Φρούτα εποχής
*Πράσινα λαχανικά
*Ελαιόλαδο
*Δημητριακά ολικής άλεσης

Βελουτέ σούπα με αρακά και σπανάκι

Βελουτέ σούπα με αρακά και σπανάκι: Η σούπα με αρακά είναι κλασικό πιάτο της βρετανικής κουζίνας. Με το απίθανα ζωντανό, πράσινο χρώμα της αποτελεί ιδανική εισαγωγή ειδικά για ένα χειμωνιάτικο γεύμα, δημιουργώντας ένα υγιεινό και πολύ γευστικό άλλοθι για να απολαύσει κανείς, χωρίς ενοχές, ένα πιο έντονο κύριο πιάτο σαν ελεφαρύ γεύμα ή δείπνο.

Αλλά και πέρα απ’ αυτόν τον εξαγνιστικό ρόλο, αυτοτελώς η σούπα αρακά είναι ένα classic comfort food, με γλυκιά, εύκολη και φρέσκια γεύση, που στη συγκεκριμένη εκδοχή, ταιριάζει με το άλλο βρετανικό φετίχ, το μπέικον, διαμορφώνοντας έναν απόλυτα ισορροπημένο συνδυασμό.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι η ιστορική σχέση της συγκεκριμένης συνταγής με το Λονδίνο, κάτι που την καθιστά και ιδιαίτερα επίκαιρη στις μέρες μας, στην Ελλάδα.

Το 1871, οι New York Times σε ένα άρθρο τους έγραψαν επί λέξει την εξής παρομοίωση: “London, particularly, where the population are periodically submerged in a fog of the consistency of pea soup…”