Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ορισμός και Μέτρο Υγιούς Ανθρώπου

H ασθένεια – νόσος είναι η εκδήλωση ενός αποσυντονισμού του ατόμου από το «όλον» του. Ο αποσυντονισμός παίρνει την μορφή προτύπου (pattern) και εκφράζεται μέσω ταυτόχρονων συμπτωμάτων από το νοητικό, συναισθηματικό και σωματικό (φυσικό) επίπεδο.

Ερώτηση- Μήπως αντί για ασθένειες και νόσους ή συμπτώματα στην ολιστική θεραπεία να μιλάμε για πρότυπα σημείων; Τα πρότυπα σημείων θα μπορούσαν να είναι σύνολα (sets) χωροχρονικών σχέσεων μεταξύ σημείων υγείας και παθολογίας/αποσυντονισμού του ασθενή.

Μαυροµάτικα φασόλια

Μαυροµάτικα φασόλια: Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ τα μαυρομάτικα θεωρούνται το πιάτο του φτωχού και συμβολίζουν την ..ταπεινότητα. Η ιστορία τώρα μας πληροφορεί πως την εποχή του εμφυλίου πολέμου οι γιάνκηδες έκαψαν όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα μαυρομάτικα, που θεωρήθηκαν άνευ αξίας, γιατί μέχρι τότε τα  έδιναν για τροφή στα ζώα. 

Οι κάτοικοι, στα όρια της λιμοκτονίας, επέζησαν τρώγοντας το ταπεινό όσπριο, Το Φασόλι Της Αγελάδας, όπως ονομαζόταν.

Ταπεινά αλλά πολύτιμα από διατροφικής άποψης, τα μαυρομάτικα φασόλια, προσφέρουν πολλά καλά στον οργανισμό μας.

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα, ή ένα μεγάλο σκουμπρί, ή 5 σαρδέλες.

Η Τσουκνίδα ως βιολογικό εντομοαπωθητικό

Τα βιολογικά προϊόντα είναι αλήθεια ότι είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δε χρησιμοποιούνται φυσικά σκευάσματα, κατάλληλα όμως για βιολογική καλλιέργεια.

Αποτελούν ουσίες, με ελάχιστη τοξικότητα, που δεν δηλητηριάζουν το περιβάλλον και το πιάτο μας. Πιο κάτω θα βρείτε τον τρόπο για το πως μπορείτε να δημιουργήσετε εντομοαποθητικό από τσουκνίδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο e-geoponoi τα κυριότερα βιολογικά εντομοκτόνα που μπορούμε να βρούμε στην αγορά, είναι τα παρακάτω:

Σημύδα (Betula Pubescens)

Η Γεμμοθεραπεία είναι μια θεραπευτική  και αποτοξινωτική μέθοδος που χρησιμοποιεί εκχυλίσματα των μπουμπουκιών των φυτών και άλλους φυτικούς ιστούς που  βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Αυτοί οι ιστοί  και ιδιαίτερα τα μπουμπούκια  περιέχουν όλα τα συστατικά  που βρίσκονται σε οποιοδήποτε μέρος  του βοτάνου/φυτού και ειδικά  φυτοορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν την ανάπτυξη του φυτού.

Οι φυτοορμόνες στον ανθρώπινο οργανισμό δρούν στα διάφορα όργανα για να  προκαλέσουν αποτοξίνωση, σύνθεση πρωτεινών, θρέψη, επιδιόρθωση του RNA και επιλεκτική αναγέννηση των ιστών. Μερικά από τα οφέλη  που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό οι φυτοορμόνες (αυξίνες, γιβερελίνες, κυτοκινίνες κ.α.) που βρίσκονται στα γεμμοθεραπευτικά ιάματα είναι:

Ψάρι Στον Ατμό Με Λαχανικά

Μια εύκολη συνταγή Αληθινής Κουζίνας με λίγα υλικά και 2-3 κολπάκια, μεταμορφώνει σε νόστιμη πανδαισία ένα "συνηθισμένο κι άνοστο" πιάτο, με ελάχιστα λιπαρά, από αυτά που αγαπά η υγεία και η ευεξία μας.

Δείτε και τις φωτογραφίες για να εμπνευστείτε γιατί δεν γίνεται με έναν μόνο τρόπο και συμπληρώνεται και με ρυζι βρασμένο στον ατμό, με λαχανικά, ωμά και βρασμένα, ξηρούς καρπούς και φυσικά λεμόνι ή ξύδι.

Μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού, φρέσκο ή κατεψυγμένο αλλά και ό,τι λαχανικά μας βρίσκονται στο ψυγείο. Ταιριάζουν τα φασολάκια, τα καρότα, τα κολοκυθάκια.

Διατροφή ! Διάλεξε Προσεκτικά τι Βάζεις στο Σώμα σου

"Τους ανθρώπους διά τούτο απόλλυσθαι, ότι ου δύνανται την αρχήν τω τέλει προσάψαι" Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης

Η τροφή από παλιά συμβόλιζε την δύναμη και το κύρος. Για παράδειγμα , τον 17ο αιώνα στην Αγγλία η ζάχαρη αποτελούσε είδος πολυτελείας και ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ισχυρών και των πλουσίων.  Η διατροφή έχει πολλές όψεις, ικανοποιεί το αίσθημα γεύσης και όρεξης, παίζει ρόλο στις κοινωνικές συγκεντρώσεις, προσθέτει χρώμα στο σπίτι και την αγορά, αλλά πάνω από όλα αποτελεί βασικό αγαθό και δικαίωμα του ανθρώπου, προκείμενου να ζήσει και να δημιουργήσει. 

Από χημική άποψη, μπορεί να οριστεί σαν οποιοδήποτε φυσικής προέλευσης υγρό ή στερεό προϊόν που μπορεί να παράσχει στο σώμα ενέργεια και υλικό για ανάπτυξη, επισκευή και αναπαραγωγή. Οι ουσίες εκείνες, από τις οποίες αποτελείται η τροφή και οι οποίες εκπληρώνουν τις παραπάνω λειτουργίες, ονομάζονται θρεπτικές ουσίες ή θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν δυο κύρια είδη θρεπτικών ουσιών – οι μακροθρεπτικές ουσίες (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες) και οι μικροθρεπτικές ουσίες (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Σχεδόν καμιά τροφή δεν περιέχει μια μόνο θρεπτική ουσία.

Η Ιπποκρατική Φιλοσοφία από μια άλλη Οπτική

Ειδέναι τι εστίν άνθρωπος.
(Να γνωρίσουμε τι είναι ο άνθρωπος.)

Η δε διάνοια παρ ’ αυτής λάβουσα ύστερον εις αληθείην ήγαγεν.
(Ο Νους λαμβάνοντας -από τη φύση- τις μορφές των αντικειμένων οδηγεί τελικά στην αλήθεια.)

Όσα γαρ την των ομμάτων όψιν εκφεύγει, ταύτα τη της γνώμης όψει κεκράτηται.
(Όσα ξεφεύγουν από την όραση των ματιών, αυτά συλλαμβάνονται από την όραση του πνεύματος.
Ιπποκράτης

Σε έναν κόσμο που βυθίζεται στο χάος, στην δυστυχία, στη μιζέρια, στον πόνο και στην ανθρώπινη απαξίωση, φωνές από το παρελθόν που αν και με τη γραμμική λογική θεωρούνται ότι προέρχονται από το παρελθόν, στην πραγματικότητα είναι φωνές του παρόντος και του μέλλοντος, μας υπενθυμίζουν ότι ο Άνθρωπος είναι μια πνευματική ύπαρξη η οποία αναζητά με πάθος την Ελευθερία, την Αυτογνωσία, την Αγάπη και την Ευτυχία μέσα στην ζωή και την Ύπαρξη του.