Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Το κάπνισμα και σκοτώνει και κοστίζει

Οκτώμισι εκατομμύρια χρόνια ζωής χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως εξαιτίας των επιπτώσεων του καπνού: Τα χρόνια αυτά αντιστοιχούν σε 700.000 ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους από τον καπνό. Η χρήση του είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα στη δημόσια υγεία.

Ο καπνός είναι ο βασικός ένοχος και υπεύθυνος για τους ως επί το πλείστον μη ιάσιμους καρκίνους στο στόμα στο φάρυγγα και στο λάρυγγα (με σταθερό επιπολασμό) διότι περιέχει μέχρι 60 χημικές καρκινογόνες ουσίες. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 με κεντρικό θέμα «Στοματική υγεία και κάπνισμα».

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (CED) το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 340.000 οδοντιάτρους από 32 εθνικούς οδοντιατρικούς συλλόγους από 30 ευρωπαϊκές χώρες, ο κύκλος ζωής ενός καπνιστή συντομεύεται κατά περίπου 5 λεπτά για κάθε τσιγάρο που καπνίζει ή αλλιώς μειώνεται η ζωή του κατά 10-15 χρόνια.

Συντηρητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος του καπνίσματος στην Ευρώπη στα 25,3 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ το κοινωνικό κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας ανέρχεται ετησίως στα 8,3 δισεκατομμύρια!


Καρκίνος: Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι o καρκίνος του στόματος και οι προκαρκινικές διαταραχές, η αυξημένη σοβαρότητα και η έκταση των νόσων του περιοδοντίου και η κακή επούλωση τραυμάτων. Ο καρκίνος του στόματος μαζί με τον καρκίνο του φάρυγγα και του λάρυγγα αντιπροσωπεύει την 6η συχνότερη μορφή καρκίνου στον άνθρωπο και έχει σοβαρή πρόγνωση με ποσοστό 5ετούς επιβίωσης 40%-50%.

Νικοτίνη: Είναι τεκμηριωμένο ότι η νικοτίνη και παράγωγα της καύσης καπνού οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου του στοματικού βλεννογόνου. Άνω του 80% των ασθενών με στοματικό καρκίνο είναι καπνιστές, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισής του είναι 10-15 φορές μεγαλύτερος σε καπνιστές συγκριτικά με μη-καπνιστές και βαίνει αυξανόμενος ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση καπνού τη χρονική διάρκεια της καπνιστικής συνήθειας σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση οινοπνεύματος.

Ο κίνδυνος επίσης ανάπτυξης δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου στο ανώτερο αναπνευστικό ή γαστρεντερικό σύστημα είναι 2-6 φορές μεγαλύτερος σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος που συνεχίζουν την καπνιστική τους συνήθεια. Η διακοπή του καπνίσματος πάνω από 10 χρόνια μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στόματος στο ήμισυ.

Το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα που πρέπει να εκτιμάται, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αρνητική επίδραση τόσο στη φάση της οστεοενσωμάτωσης, της περιόδου δηλαδή που το εμφύτευμα ενσωματώνεται στο οστούν της γνάθου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο της αποτυχίας, όσο και στη μετέπειτα πορεία των εμφυτευμάτων εφόσον αυξάνει τον κίνδυνο των μακροπρόθεσμων αποτυχιών, εκείνων που επέρχονται ορισμένα χρόνια μετά την τοποθέτησή τους.

Θεραπείες: Επιπλέον, το κάπνισμα έχει φανεί να έχει αρνητική επίδραση στην έκβαση σύνθετων θεραπειών κατά τις οποίες τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε συνδυασμό με οστικά μοσχεύματα για την αύξηση των διαστάσεων της φατνιακής ακρολοφίας, ώστε αυτή να καταστεί ικανή να δεχθεί εμφυτεύματα (οι επεμβάσεις αυτές μπορεί να αφορούν σε καθοδηγούμενη οστική ανάπλαση, ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου κ.α.).

Η διακοπή του καπνίσματος έχει φανεί να έχει ευεργετική επίδραση στην οστεοενσωμάτωση και για το λόγο αυτό έχουν διεθνώς εφαρμοστεί πρωτόκολλα περιεγχειρητικής διακοπής και τεχνικές προσέγγισης του θέματος ώστε οι υποψήφιοι για εμφυτεύματα ασθενείς, να ενημερώνονται για τα ευεργετικά επακόλουθα της διακοπής του καπνίσματος όχι μόνο για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας με εμφυτεύματα αλλά και για τη γενικότερη υγεία τους.

Η νικοτίνη και άλλα παράγωγα του καπνού επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού (φλεγμονώδη και ειδική ανοσιακή απάντηση) στα περιοδοντοπαθογόνα μικρόβια. Επίσης, διαταράσσουν την επούλωση των περιοδοντικών ιστών μετά από συντηρητική ή χειρουργική θεραπευτική παρέμβαση. 

Η δράση του καπνού στο περιοδόντιο είναι αντιστρεπτή και κατά συνέπεια η εφαρμογή προγραμμάτων διακοπής του στο οδοντιατρείο είναι προφανής. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη αποτελούν τους βασικούς άξονες της σύγχρονης Οδοντιατρικής κλινικής πράξης και κατά συνέπεια ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι σημαντικός. [1]

Το κάπνισμα και σκοτώνει και κοστίζει και επιβαρύνει τα ταμεία με 1,7 δισ. Ο πιο επικίνδυνος εχθρός της δημόσιας υγείας αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι είναι το κάπνισμα, καθώς ευθύνεται για το 17% των θανάτων άνω των 30 ετών στην Ελλάδα. Ωστόσο το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά και τα ταμεία του κράτους.

Πλήγμα για την υγεία και την οικονομία το κάπνισμα: Τα τρομακτικά αυτά ποσοστά έρχονται να προστεθούν στην τεράστια δαπάνη της περίθαλψης των ασθενών το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), δεδομένου ότι οι ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα αντιπροσωπεύουν το 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για τα Οικονομικά του Καπνίσματος, η βλαβερή αυτή συνήθεια είναι η αιτία για 199.028 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ το συνολικό άμεσο (ιατρικό) κόστος ανέρχεται σε 1,76 δις ευρώ ετησίως.

Ο Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ συμπληρώνει ότι «αν στους υπολογισμούς αυτούς συμπεριληφθούν και οι έμμεσες δαπάνες, πχ απώλειες παραγωγικότητας λόγω νοσηρότητας και θνησιμότητας, τότε η συνολική δαπάνη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική παραγωγή εκτιμάται στα 3,27 δις ευρώ ετησίως ( πρόκειται για το 1,53% του ΑΕΠ, με τιμές βάσης το έτος 2011 και συντηρητικούς υπολογισμούς)»

Υψηλότερη τιμή πακέτου-μείωση κατανάλωσης: Οι ειδικοί της ΕΣΔΥ είναι πεπεισμένοι ότι μία αύξηση της τάξεως του 10% στην τιμή των τσιγάρων θα επιφέρει μείωση στην κατανάλωση κατά 3,7%.

Συγκεκριμένα, με βάση εκτιμήσεις επιστημονικής ομάδας, η οποία απαρτίζεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, του Πανεπιστημίου του Chicago, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μια επιπλέον αύξηση της τάξεως των 2 ευρώ ανά πακέτο προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση κατά 20% και πρόσθετα κρατικά έσοδα ύψους 1,2 δις ευρώ.

Εκτός των άλλων, υπολογίζεται ότι με ένα τέτοιο μέτρο 330.000 ενήλικες θα κόψουν το κάπνισμα, 125.00 νέοι θα αποτραπούν από το να το ξεκινήσουν και επί πλέον θα αποφευχθούν 192.000 πρόωροι θάνατοι από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα.[2]

[1] iatronet.gr
[2] iefimerida.gr 

Το κάπνισμα σκοτώνει! Αν ίσως συνειδητοποιήσετε ότι είναι καιρός πια να σταματήσετε αυτή την κακή για την υγεία και την τσέπη σας εξέρτηση, είμαι εδώ για να σας δείξω πώς να το πετύχετε με εύκολο, υγιεινό και οικονομικό τρόπο. Επικοινώνησε ΤΩΡΑ, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, για να συζητήσουμε (και να λύσουμε) το πρόβλημα σου.

ΚΟΨΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ SKYPE

Σπύρος Μπαλής, Διαιτολόγος / Γεμμοθεραπευτής
Δημ. Καββάδα 4 (Λαΐκή αγορά) Κέρκυρα 49100 Greece
+302661036480
+306932537262
email:balisdiet@yahoo.gr
Skype: SPYROS BALIS
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Άποψη σας είναι Καλοδεχούμενη στα πλαίσια της Ευπρέπειας